glasbeno gledalisce trubadur logo

EVA JELENC DROZG

Kitaristka

 

 

V glasbeni svet je vstopila kot kitaristka na Glasbeni šoli Radovljica. Prve vidnejše uspehe ji je prineslo leto 1994, ko je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov prejela zlato priznanje in 3. nagrado. Tri leta kasneje je kot srednješolka iz razreda Tomaža Šegule na državnem tekmovanju osvojila 2. nagrado in diplomo za uvrstitev v najvišji kakovostni razred. Leta 2002 pa je na državnem tekmovanju z Anžetom Palko nastopila v kitarskem duu in osvojila prvo nagrado. Tudi v času študija je prejela prvo in tretjo nagrado na državnem tekmovanju. Kot kitaristka se je izkazala tudi na nekaterih mednarodnih tekmovanjih, za koncertne dosežke v času študija pa ji je Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani podelila Prešernovo nagrado. Na ljubljanski AG je leta 2003 z odliko diplomirala pri red. prof. Andreju Grafenauerju in pri njem dve leti pozneje zaključila tudi podiplomski specialistični študij. Občina Radovljica ji je za končanje študija s povprečjem nad 9,6 podelila nagrado za študentko odličnjakinjo.

 

V času študija in po njem se je izpolnjevala pri nekaterih svetovno uveljavljenih kitaristih, kot so David Russel, Eliot Fisk, Pavel Steidl, Raphaella Smits in Aniello Desiderio.

 

Leta 2003 se je zaposlila na GŠ Koper, od leta 2008 pa je pedagoginja na GŠ Jesenice ter Umetniški gimnaziji v Kopru.

 

Že od otroštva se posveča tudi amaterski glasbeni dejavnosti, in sicer kot članica pevskih zborov in pihalnih orkestrov. Pela je v domačem mešanem in ženskem zboru Koledva ter štiri leta vodila Mešani pevski zbor Kropa. Je dolgoletna članica Pihalnega orkestra Lesce, kjer je delovala tudi v strokovno glasbeni komisiji, bila korepetitorka in asistentka dirigenta. V tem času je orkester zmagal v 1. kategoriji slovenskega državnega tekmovanja in na več mednarodnih tekmovanjih. Zadnja leta je kot asistentka in korepetirorka sodelovala z Mešanim pevskim zborom Obala iz Kopra in Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem (APZ UP) ter bila dirigentka Godbenega društva Prosek. Vsi trije so v tem času zabeležili nekaj vidnih državnih in mednarodnih rezultatov. Leta 2007 je na tekmovanju Flicorno d'oro v Rivi del Garda za pihalne orkestre prejela posebno nagrado kot najboljša mlada dirigentka tekmovanja. Z APZ UP so  med drugim postali zmagovalci tekmovanja Grand Prix Varne in se udeležili Finala Grand Prix tekmovanja v francoskem Toursu, na tekmovanju Naša pesem v Mariboru pa dvakrat zlato plaketo.

 

Že četrto leto se v okviru Zveze slovenskih godb dodatno izobražuje v dirigentski šoli za pihalne orkestre, ki jo vodi sloviti dirigent Jan Cober.

 

Od januarja 2010 vodi mešani zbor Vox Carniolus z Jesenic.

 

 

 

Eva Jelenc Drozg

©  2 0 1 9   K U D  G G  T R U B A D U R