glasbeno gledalisce trubadur logo

KATJA MELJNIKOV

Violončelistka

 

 

Katja Meljnikov (Ljubljana, 1992) je s poukom violončela pričela s šestimi leti pri profesorju Igorju Mitroviću na Glasbeni šoli Ljubljana Vič- Rudnik. S šestnajstimi leti je bila kot izjemni talent sprejeta na glasbeno akademijo Univerze v Zagrebu v razred profesorja Valterja Dešpalja. Sedaj študij nadaljuje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer je v razredu prof. Miloša Mlejnika.

 

Kot solistka je že nastopala z orkestri Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom Vrhnika, orkestrom Camerata Medica, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, s katerimi je izvedla že tri velike koncerte (J.Haydn, E.Lalo, E.Elgar) za violončelo in orkester ter druge lirične in virtuozne skladbe v sodelovanju z mednarodno priznanimi dirigenti Markom Letonjo, Antonom Nanutom.

 

Redno sodeluje z Glasbeno Mladino Ljubljansko, v okviru katere je odigrala že veliko solističnih in tudi komornih recitalov. Kot članica ansambla dvanajstih violončelistov Cellomania je koncertirala na turnejah in mednarodnih festivalih (Amsterdamer CelloBiennale) v Haagu, Parizu, Amsterdamu in drugje pod mentorstvom prof. Valterja Dešpalja in v sodelovanju s slovitim italijanskim virtuozom Giovannijem Sollimo. Leta 2011 je kot predstavnica Akademije za glasbo odigrala recital v Passau, Nemčija v sklopu festivala Young Classic Europe.

 

Redno se izpopolnjuje na mednarodnih tečajih pri znanih violončelistih kot so David Grigorian, Natalia Gutman, Reinhard Latzko, Marc Coppay, Alexander Bouzlov, Valter Dešpalj, Susanne Basler, Jens Peter Maintz.

 

Je dobitnica prve nagrade na mednarodnem tekmovanju Alfredo Marcosig v italijanski Gorizi (2007), študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter štirikratna dobitnica prve nagrade in zlatega priznanja na tekmovanju slovenskih glasbenikov TEMSIG. (2006 kategorija IIb violončelo, 2007 - kot članica klavirskega tria, 2009 kategorija IIIa -violončelo ter 2012 -IIIb violončelo).

 

 

 

katja meljnikov

©  2 0 1 9   K U D  G G  T R U B A D U R